Torsdag satte Vestre Toten kommunestyre foten ned for vindkraftutbygging i kommunen. Enstemmig ble det vedtatt et prinsippstandpunkt mot vindkraft, til stor lettelse for engasjerte innbyggere.
Eina Bondelag og Eina Grunneierlag sto sammen med bred folkelig støtte i kampen mot store vindturbiner i LNF- og utmarksområder. Nå håper de roen senker seg over bygda igjen.
Prinsippvedtaket betyr at Vestre Toten kommune sier tydelig nei til etablering av store vindkraftanlegg i fremtiden. Over 100 personer møtte opp i kommunestyresalen for å følge saken, som har skapt sterke følelser det siste året.
Du kan høre lyden fra innslaget litt lengre ned på siden.
En kamp for bygda og naturen
– Dette har vært en tøff periode. Vi har hatt dette hengende over oss i over et år, og det har vært en stor belastning, forteller Tore Jutulrud, leder for Eina Grunneierlag, før avstemningen.
Han beskriver hvordan utbyggerselskapet Sæfyr begynte sonderinger uten lokal forankring, noe som opplevdes brutalt for grunneierne. Sammen med Erland Amli fra Eina Bondelag har Jutulrud stått i front for motstanden, godt støttet av lokalsamfunnet.
– Jeg ble varm i hjertet da jeg så at vi passerte 100 stykker inn døra her i dag, sier Jutulrud. Et Facebook-innlegg fra dagen før hadde fått stor spredning, noe som viser den brede støtten saken har fått, både lokalt og utenfor kommunegrensene.
For grunneierne handler saken om mer enn vindturbiner. De er bekymret for naturinngrep, ødelagte vannkilder og fremtidig bosetting i området.
– En kombinasjon av vindmøller og å bo på bygda er ikke forenlig. Det vil rasere naturen og skade vannkildene våre, sier Jutulrud.
Kommunestyret samlet: – Vi vil ikke betale naturens pris
Også i kommunestyret var det en samlet front mot vindkraftutbygging. Henning Engeskaug Karlsen, leder for Vestre Toten Arbeiderparti, forklarer at avgjørelsen baserer seg på en helhetsvurdering av miljøhensyn og mangel på lokalt kraftbehov.
– Vi ser ikke industrien i vår kommune rope etter denne typen kraft, sier Engeskaug Karlsen, som mener naturinngrepene veier for tungt til å kunne forsvares.
Helge Testad fra Senterpartiet er tydelig på at vedtaket er en stor lettelse:
– Dette har vært et mareritt i 15 måneder. Nå fikk vi et rungende nei, og det er jeg utrolig glad for.
Vedtaket som nå er fattet, er et prinsippvedtak. Dersom nye forslag om vindkraft skulle komme, må de behandles i henhold til plan- og bygningsloven. Likevel sender vedtaket et sterkt signal til potensielle utbyggere.
– Nå kan vi se litt mer positivt på framtida, sier Jutulrud, som takker for det brede engasjementet fra folk i Vestre Toten, Søndre Land og Gran.