Fra 15. april til 15. september er det generelt forbud mot åpen ild i skog og utmark i Norge. Norsk Friluftsliv ber folk ta ansvar for å unngå skog- og gressbranner som oftest skjer nettopp i denne perioden.
Det nasjonale bålforbudet trer i kraft tirsdag 15. april, og gjelder frem til 15. september. I denne perioden er det ikke tillatt å tenne bål, bruke engangsgriller eller annen åpen ild i skog og annen utmark, med mindre det skjer på godkjente bålplasser.
Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at det i 2024 ble registrert 771 skog- og gressbranner. Hele 600 av disse oppsto i løpet av bålforbudsperioden.
– I år er det Friluftslivets år, og vi er ekstra mange som bruker naturen. Da er det desto viktigere at vi alle tar ansvar og respekterer bålforbudet, sier Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.
Forbud med visse unntak
Selv om hovedregelen er et forbud mot åpen ild, finnes det unntak. Dersom det åpenbart ikke foreligger brannfare, som i områder med mye snø eller etter langvarig regn, kan det være tillatt å tenne bål.
Likevel understrekes det at man alltid må vurdere situasjonen nøye og ha tilgang til slukkemidler, som vann.
– Du har alltid et personlig ansvar for å vurdere brannfaren. Det gjelder også å følge med på lokale forskrifter, sier Lier.
Flere kommuner har godkjente bålplasser som kan brukes hele året. Disse kan man blant annet finne i Den Norske Turistforenings UT-app og på UT.no, ved å filtrere på «godkjente bålplasser».
Informasjon finnes også ofte på kommunenes egne nettsider.
Kan innføres totalforbud
I spesielt tørre perioder kan det innføres både nasjonale og lokale totalforbud, som betyr at det da heller ikke er tillatt å bruke godkjente bålplasser.
Norsk Friluftsliv anbefaler derfor å alltid sjekke lokale bestemmelser før man tenner ild ute.
– Målet er å forhindre skog- og gressbranner som kan sette både liv, eiendom og natur i fare. Det krever at vi alle bidrar, sier Lier.