Desember er høysesong for matlaging, men også for brannfare på kjøkkenet.
Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har brannvesenet hittil i år rykket ut til nesten 1500 branner eller branntilløp knyttet til komfyrer.
Brannforebygger Sigmund Clementz advarer spesielt mot kjøkkenvifter fulle av fett.
– Rengjør filteret regelmessig, gjerne i oppvaskmaskinen. Fett kan lett antenne, sier han.
Smultkoking er en kjent risikofaktor. – Bruk aldri vann ved fettbrann. Bruk lokk, brannteppe eller en slukkeboks, understreker Clementz.
Han anbefaler også seriekoblede røykvarslere og brannslukningsutstyr på kjøkkenet. – Hold øye med maten og kos deg trygt i jula, avslutter hun.
Tips:
- Rengjør kjøkkenvifta.
- Ha brannteppe eller slukkeboks tilgjengelig.
- Installer seriekoblede røykvarslere.
Innslaget er laget av Mari Nyberget i Lokalradioene i Innlandet.