fbpx
9.8 C
Raufoss
tirsdag. 24 september 2024
A N N O N S E

Rhinovirus i omløp

FHI: Influensasesongen og andre luftveisinfeksjoner har startet

Overlege Trine Hessevik Paulsen fra Folkehelseinstituttet (FHI) sier at mange nordmenn nå opplever feber og forkjølelse som følge av at luftveisvirus sirkulerer.

Hun understreker at dette er normalt for årstiden, og at det ikke er noe spesielt ved antallet syke akkurat nå.

Det er en rekke virus og bakterier som bidrar til sykdomsbildet, inkludert forkjølelse forårsaket av rhinovirus, som typisk topper seg på denne tiden av året.

– Det er vanlig å se en bølge av forkjølelse nå på høsten, spesielt med rhinovirus i omløp, forklarer Paulsen.

Lungebetennelse
Hun nevner også at det er en økning i tilfeller av en bakterieinfeksjon kalt Mycoplasma pneumoniae, som kan føre til luftveisinfeksjoner og potensielt lungebetennelse.

Denne bakterien opptrer i epidemier med 4-6 års mellomrom, og Norge er nå inne i en slik periode.

– Hvis man har en kraftig hoste, kan det være lurt å sjekke om det er kikhoste eller Mycoplasma. Man bør oppsøke lege dersom man opplever betydelige pustevansker eller føler seg veldig dårlig, sier Paulsen.

Råd til de som er syke
Paulsen oppfordrer de som er syke til å lytte til kroppen, få nok hvile, og kontakte helsevesenet hvis man er bekymret for egen helse.

– Det er viktig å ta vare på seg selv og få nok hvile. Hvis man er bekymret, bør man ikke nøle med å kontakte helsevesenet, avslutter Paulsen.

 
Innslaget er laget av Tiril Haga i Lokalradioene i Innlandet.

A N N O N S E

Les og hør mer

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.