Det har blitt et velkjent utsagn blant voksne at «alt var bedre før». Før løp barn rundt utendørs, lekte i naturen og lærte om verden gjennom fri lek og nysgjerrighet.
I dag ser det annerledes ut, med økende skjermbruk og organiserte aktiviteter som dominerer hverdagen til mange barn.
Forsker Vegard Gundersen ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) bekrefter at dagens unge tilbringer mindre tid ute enn tidligere generasjoner, og dette kan få konsekvenser.
Gundersen påpeker at det har skjedd en markant endring i barns aktivitetsmønster de siste tjue årene.
– Det er ingen tvil om at fri lek utendørs er redusert, sier han, og legger til at dette ikke kun er et symptom på samfunnsutviklingen, men også et tap for barnas fysiske og mentale helse.
Lek i naturen gir sosiale og helsemessige fordeler
Gundersen understreker at naturen tilbyr en unik arena for sansestimulering, kreativ utforskning og utvikling av sosiale ferdigheter.
– Når barn leker ute, lærer de sosiale normer og regler, utvikler kreativitet og utforsker sine omgivelser på en annen måte enn foran en skjerm, forklarer han.
Forskning viser også at barns fysiske og psykiske helse påvirkes negativt når de ikke får nok tid ute.
For foreldre kan løsningen være å kombinere organiserte aktiviteter med mer tid til uformelle, spontane møter i naturen – en balanse som gir rom for både sosialt samvær og fri utforskning.
Innslaget er laget av Gøran Kristiansen i Lokalradioene i Innlandet.