ANNONSØRINNHOLD
Hvordan bruke en kalkulator for boliglån
En boliglånskalkulator er et verktøy som brukes av både boligkjøpere, långivere og eiendomsmeglere. Den har til formål å beregne månedlige boliglånsbetalinger basert på ulike variables som lånesum, rentenivå, nedbetalingsperiode og egenkapitalen.
Gjennom å bruke en boliglånskalkulator kan du budsjettere for fremtidige inntekter, pluss vurdere hvorvidt du klarer å betjene boliglånet.
Her følger en enkel veiledning til korrekt bruk av kalkulatoren.
1. Gjør deg kjent med informasjonen som legges inn
En kalkulator for boliglån vil som oftest (men ikke alltid) kreve denne informasjonen.
Rentenivå: Reflekterer årlig rente som legges til på lånet. Kun en liten forskjell i rentenivået kan ha betydelig effekt på hva du må betale per måned.
Lånesum: Hvilket beløp må du låne for å finansiere boligen? Se hvordan lånesum påvirker kostnadene.
Nedbetalingsperioden: Som oftest er det snakk om 15, 20 eller 30 års nedbetalingstid. Hvilken gjelder for deg? En kortere nedbetalingsperiode sparer deg for penger, men fører også til større månedlige kostnader.
Egenkapitalen: Hvor mye betaler du selv av egen lomme? Jo mer du stiller i egenkapital som prosent av kjøpesummen, jo lavere blir kostnadene.
Dokumentavgift: Staten krever et engangsgebyr ved kjøp av bolig, tilsvarende 2,5 prosent av boligens verdi.
Noen boliglånskalkulatorer lar deg legge til supplementære gebyrer og kostnader, slik som eiendomsskatt og forsikring, basert på månedlige betalinger.
Det viktigste er å få et mest mulig nøyaktig overblikk over hva det vil koste å betjene lånet.
2. Legg inn lånebeløp og rente
Fortsett ved å legge inn lånesum og rentenivå i boliglånskalkulatoren. La oss si at boligen koster 4 000 000 og du stiller 800 000 kroner i egenkapital, altså 20 prosent av kjøpesum.
Du må i såfall låne:
Lånebeløp = Kjøpesum – Egenkapital = 4 000 000 – 800 000 = 3 200 000
Skriv så ned rentenivået banken krever. La oss si at renten er 4,5 prosent per år.
3. Velg nedbetalingsperioden
Noen boliglånskalkulatorer har forhåndsbestemte nedbetalingsperioder, slik som 10, 15, 20 og 30 år.
Bruk eventuelt kalkulatoren for boliglån som tilbys her: lånekalkulator1.no/boliglan. Den lar deg fylle inn tilbakebetalingsperioden manuelt.
Test gjerne ulike modeller, og se hvilke terminbeløp du må betale avhengig av løpetiden. Du kan for eksempel sette opp to scenarioer med enten:
- 15 år
- 30 år
4. Dokumentavgift, skatt og forsikring
Legg gjerne ved disse parameterne, såfremt du kjenner til de. En boliglånskalkulator bør ha et ekstra felt som gjør det mulig å legge inn sekundære gebyrer og avgifter manuelt.
Derimot vil ikke en kalkulator for boliglån ha spesifikke felter for alle ekstrakostnadene som tilkommer.
For å finne ut hva du skylder i skatt må du gå til kommunens hjemmeside. Forsikringen kan variere avhengig av boligstandard og selskapet du bruker.
Du kan eventuelt teste ut BT sin boliglånskalkulator her.
5. Beregn månedkostnaden (termin)
Når vi snakker om månedlige kostnader for boliglånet kalles det “terminbeløpet”. Det er hva låntaker må betale for å betjene gjeld hver måned.
Nå har vi fylt inn lånesum, rente, nedbetalingsperiode og ekstrakostnader. For å oppnå et enda mer presist bilde av kostnadene kan du legge til månedlige kommunale utgifter og hva du eventuelt forventer å betale i vedlikehold.
Disse kan legges til terminbeløpet etter du har fått resultatet av boliglånskalkulatoren.
Planlegge og test ulike scenarioer
Planlegg og test ulike scenarioer, for eksempel ved tap av arbeid eller uforutsette kostnader. Et tips er derfor at du legger inn en ekstramargin i boliglånskalkulatoren.
Sjekk om du (og eventuelt partneren din) klarer å betjene gjelden hvis en av dere mister jobben, altså med 50 prosent av inntekt pluss arbeidsavklaringspenger.
ANNONSØRINNHOLD