fbpx
-10.4 C
Raufoss
fredag. 22 november 2024
A N N O N S E

Hva gjør man hvis man blir svindlet?

Vanskeligere å skille mellom svindel og ekte

Elisabeth Landsverk, privatøkonom hos SpareBank 1 Østlandet, var nylig gjest i studio for å snakke om et stadig mer aktuelt tema: selvforsvar mot svindel.

Med økende antall svindelsaker rapportert i 2023, hvor hele 930 millioner kroner ble svindlet fra nordmenn, understreker Landsverk viktigheten av å være på vakt.

Landsverk påpeker at det har blitt stadig vanskeligere å identifisere hva som er svindel og hva som er ekte.

– Det er en grunnregel når det gjelder svindel på nett, sier hun.

Stopp, tenk og sjekk. Snakk med noen du stoler på. Mange som har blitt svindlet, har hatt en dårlig følelse underveis, spesielt ved telefonsamtaler. Magefølelsen din er ofte rett.

Unngå klikk på mistenkelige lenker
En vanlig svindelmetode er via lenker i SMS eller e-post. – Man kan lett trykke på en lenke av gammel vane, men dette kan føre rett til en svindelside, advarer Landsverk.

Svindelmetodene varierer, og Landsverk nevner spesielt de som utgir seg for å være fra banken eller politiet og ber om å sette penger på en «sikker konto».

– En norsk bank vil aldri be deg om dette, sier hun bestemt. Eldre personer blir ofte utsatt for denne typen svindel, mens yngre mennesker er mer utsatt for phishing-lenker.

Hva gjør man hvis man blir svindlet?
Selv med de beste forholdsregler, kan man bli svindlet. – Ring banken med en gang hvis du mistenker svindel, oppfordrer Landsverk.

Elisabeth Landsverk avslutter med en viktig påminnelse: «Stopp, tenk og sjekk.» Dette kan være nøkkelen til å unngå å bli neste offer for svindel.

 
Innslaget er laget av Gøran Kristiansen i Lokalradioene i Innlandet.

A N N O N S E

Les og hør mer

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.